Про федерацію

В Україні фрі-файт розвивається Всеукраїнською Федерацією фрі-файту та контактних єдиноборств та змішаних бойових мистецтв.

Зареєстрована Міністерством Юстиції України, 04 липня 2002 року, керівні органи переобрані черговою Конференцією Федерації 17 травня 2014 року.

Офіційно зареєстровані обласними управліннями юстиції осередки Федерації у 19–ти адміністративно–територіальних одиницях України обласного рівня з них у 17–ти областях, в АР Крим та м. Києві.

Відкрито представництва та спортивні клуби щодо розвитку фрі-файту більше, ніж у 60–ти містах України.

У всеукраїнських змаганнях з фрі-файту постійно беруть участь не менше 15-ти регіонів України.

Відкрито спеціалізацію «фрі-файт» в чотирьох ДЮСШ (Київській, Сумській, Полтавській та Чернігівській областях).

 

Спортивні заходи з фрі-файту.

- Єдина календарна лінійка змагань з фрі-файту. Від 2004 року щорічно відбуваються планові заходи всеукраїнського рангу з фрі-файту – Чемпіонати України серед дорослих, юнаків та юніорів та змагання за Кубок України серед дорослих. До участі в змаганнях високого рангу допускаються лише збірні команди регіонів, сформовані на підставі змагань обласного рангу, що також проводяться щорічно в усіх регіонах розвитку фрі-файту. Всього у змаганнях всеукраїнського рангу взяло участь більше 3000 спортсменів, відібраних на попередніх змаганнях обласного рангу. Календарна лінійка всіх змагань забезпечує вертикаль – від заходів найнижчого рангу і до центральних стартів року, що дозволяє оптимально відібрати кращих спортсменів до складу Збірної України з фрі-файту та забезпечити її готовність до участі в головних стартах.
- Підготовка Збірної України з фрі-файту. Щорічно на підставі результатів змагань звітного року Федерацією формується та подається на затвердження в установленому порядку склад Збірної команди України з фрі-файту на наступний рік. Впродовж року Збірна України готується до участі в змаганнях відповідно до Програми підготовки збірної, відповідно до якої проводяться НТЗ різного рівня, робота з спортсменами за місцем проживання тощо.
- Навчально-атестаційні семінари. Щорічно проводяться тренувальні літні табори членів Федерації, навчально-атестаційні семінари спортивних суддів та тренерів-викладачів з фрі-файту всіх спеціалізацій, а також топ-менеджерів осередків Федерації, менеджерів та промоутерів професійних команд та заходів з фрі-файту.

Підготовка кадрів та методичне забезпечення.
- Федерацією підготовано більше 140-ка суддів, з них більше 20-ти – міжнародної категорії;
- Федерацією підготовано 15 тренерів вищої категорії, 4 Заслужених тренери України;
- Федерацією підготовано 1 спортсмен Заслужений майстер спорту України, 24 спортсмени – Майстрів спорту України міжнародного класу, 108 спортсменів – Майстрів спорту України з фрі-файту;
- У 2006-му році відкрито спеціалізацію "фрі-файт" у Дніпродзержинському державному коледжі фізичної культури;
- Випущені методичні посібники "Фрі-файт", методичні відео-фільми щодо викладання фрі-файту, розроблена робоча програма викладання фрі-файту у навчальних закладах та робоча програма багаторічної підготовки спортсмена з фрі-файту;
- Готується до друку книга "Фрі-файт".

Документальне забезпечення.
1. Статус національної спортивної федерації: Всеукраїнська Федерація фрі-файту та контактних єдиноборств отримала статус національної спортивної Федерації 02 листопада 2006 року строком на чотири роки. 2010 року було подано документи на подовження статусу національної спортивної Федерації, а 2013-ого року Федерація отримала статус національної на постійній основі.
2. Інші документи: Розроблені та затверджені у встановленому порядку наступні документи: «Правила проведення та суддівства змагань з фрі-файту», «Програма розвитку фрі-файту в Україні», «Положення про класифікацію (категорійність) спортивних суддів з фрі-файту», «Єдина спортивна класифікація України» – включені нормативні вимоги щодо присвоєння спортивних звань та розрядів з фрі-файту, «Положення про суддівську колегію Федерації», затверджені та виготовлені посвідчення члена Федерації, спортивного судді Федерації та будо-паспорти. Щорічно розробляються та затверджуються у встановленому порядку Календар спортивних заходів з фрі-файту, склад Збірної команди України з фрі-файту та Положення про проведення всеукраїнських змагань з фрі-файту.
В співпраці з Львівським державним університетом фізичної культури розроблені та затверджені Робоча програма фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи з фрі-файту, розробляється Навчальна програма для ДЮСШ.

Матеріально-технічне забезпечення.

    - побудований Міжнародний Центр розвитку фрі-файту в Київській області (смт Коцюбинське);
    - побудований центр розвитку фрі-файту в Чернівецькій (с. Червона Діброва) області;
    - центральний офіс Федерації забезпечив килимом (татамі) для проведення тренувань та змагань з фрі-файту 19 обласних представництв Федерації. Ведеться робота щодо забезпечення татамі всіх центральних залів обласних представництв Федерації;
    - централізовано здійснюється забезпечення регіонів оргтехнікою для офісів;
    - централізовано здійснюється забезпечення регіонів рукавичками, формою та іншими обладунком, необхідним для занять фрі-файтом;
    - Федерація постійно за умови бюджетного фінансування бере на себе часткові витрати, а при відсутності такого – повністю забезпечує витрати на проведення всеукраїнських змагань, НТЗ Збірної України з фрі-файту, відряджень Збірної до участі в міжнародних заходах за кордоном;
    - Федерація систематично заохочує кращих спортсменів та тренерів разовими грошовими преміями, при необхідності здійснює посильну адресну допомогу, забезпечує фінансування діяльності Суддівської колегії. Докладаються значні зусилля для пошуку можливостей забезпечення провідних спортсменів Федерації стипендіями тощо;
    - за участю Федерації в співпраці з Промоутерським центром «Пересвіт» проводиться велика робота щодо створення Професійної Ліги фрі-файту, забезпечення фінансових умов для соціальної адаптації провідних спортсменів Федерації по завершенню кар’єри спортсмена;
- Федерацією створені інтернет-ресурси, що висвітлюють діяльність Федерації. За роки існування їх відвідало близько 1 500 000 чоловік. Ресурси стали потужним засобом популяризації фрі-файту, а також забезпечення зв’язку та спілкування між осередками Федерації. Крім засобів Інтернету Федерація залучає до висвітлення та популяризації фрі-файту й інші джерела масової комунікації – телебачення, радіо, газети, журнали тощо.

Фрі-файт є видом спорту, що започаткований в Україні у 1996 році на базі СК “Пересвіт” під керівництвом А.П. Старовойта. Фрі-файт був широко презентований у 2001 році, від якого починається його розвиток в Україні та за кордоном.


Технічна основа фрі-файту визначається Правилами організації та проведення змагань, що розроблені Федерацією, затверджені Мінсім’ямолодьспортом України та взяті за основу правил Міжнародної Федерації бойових мистецтв “Фрі-файт”.


В Україні фрі-файт зустрів значний інтерес з боку тренерів, спортсменів, а також глядачів та пересічних громадян та розвивається Всеукраїнською Федерацією фрі-файту та контактних єдиноборств, що зареєстрована у 2002 році Міністерством Юстиції України.


Всеукраїнська Федерація є постійним уповноваженим членом  Міжнародної Федерації бойових мистецтв “Фрі-файт”, що розвиває фрі-файт у світі. Незважаючи на обмежуючі фактори, пов’язані з геополітичним та економічним станом України у світовому співтоваристві, у 2006-2011 роках у Португалії і Росії були проведені Чемпіонати Світу з фрі-файту, у яких взяли участь збірні команди більш, ніж 40-ка країн світу в кожному, а у 2004-му, 2007-му роках були проведені Чемпіонати Європи відповідно у Німеччині та Україні, в яких взяли участь збірні більше 10-ти країн Європи в кожному. Діяльність Міжнародної Федерації має напрямком входження до складу Генеральної Асоціації Міжнародних спортивних Федерацій та включення фрі-файту до програми Всесвітніх Ігор.


Фрі-файт є результатом еволюції бойових мистецтв у світі, досвіду діяльності у галузях спорту, виховання, оздоровлення, спортивного менеджменту та проведення спортивних заходів різного рангу до міжнародного включно, досвіду, адаптованого до умов українського законодавства, економічних та соціально-побутових умов.


Фрі-файт є засобом оздоровлення, фізичного розвитку, а також засобом розвитку морально-вольових якостей та виховання. Унікальна структура об’єднання “Пересвіт”, що передбачає наявність і Федерації, що займається розвитком фрі-файту як спорту вищих досягнень, і клубної структури, що значно розширює межі роботи з молоддю, дає можливості попередньої профорієнтації не тільки у спортивних напрямках (спортсмен, спортивний суддя, тренер), а й у суміжних галузях – менеджменту, бухобліку і т. ін. Останнє має величезне значення для соціальної адаптації спортсмена після закінчення виступів у великому спорті.


Сучасний світовий ринок змішаних бойових мистецтв має найбільшу динаміку розвитку, що зумовлено великою зацікавленість глядачів та значною матеріальною вигодою. Фрі-файт дає можливість до конкуренції на цьому ринку. З одного боку заходи з фрі-файту нічим не поступаються аналогам найвищого світового рівня, з іншого боку фрі-файт має свої переваги, які зовсім відсутні у світі.


КІЛЬКІСТЬ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ
у яких зареєстровані управліннями Юстиції осередки Федерації фрі-файту

1.    АР Крим
2.    Вінницька область
3.    Дніпропетровська область
4.    Житомирская область
5.    Запорізька область
6.    Івано-Франківська область
7.    Кіровоградська область
8.    Київ (місто)
9.    Київська область
10.    Львівська область
11.    Луганська область
12.    Миколаївська область
13.    Полтавська область
14.    Сумська область
15.    Тернопільська область
16.    Харківська область
17.    Херсонська область
18.    Хмельницька область
19.    Чернівецька область
20.    Чернігівська область

Загальна середньосписочна кількість спортсменів Федерації – 15 000 чоловік.